Legutóbbi bejegyzések
Legutóbbi hozzászólások
  Archívum
  Kategória

  Tanulási Tippek egybloggerlánytól 🙂

  Sziasztok! Ma egy újabb bejegyzéssel jövök nektek. A legtöbb diák hazamegy, ledobja a táskáját, bekapcsolja a tévét vagy a számítógépet és azon néz valami filmet, vagy játszik valamilyen játékon ( vagy a másik eset, mikor csak nyomkodja a telefonját). Eltelik pár óra, és a szülők hazajönnek, és ekkor döbben rá a gyerek. “Hoppá ! Mikor fogok tanulni?” Megpróbáltam összeszedni nektek, azokat a tippeket, amik nekem beváltak. Remélem ti is tudtok majd párat hasznosítani belőle. Szép napot mindenkinek! 🙂 Egybloggerlany

  1. Nézd át az órai jegyzetet / anyagot!

   Tapasztalataim során sokat segít az, mielőtt nekiállsz egy adott tantárgynak tanulni, olvasd át párszor az órai anyagot , így eszedbe fog jutni , hogy mit vettetek, miről beszélt a tanár az órán. És legalább fogalmad lesz majd a dolgokról, mert eszedbe fog jutni. Higgyétek el, legtöbbször segít ez! 😀

  2.   Tananyag nézegetése, kérdések feltevése

   Ezt a tanácsot még az egyik rokonom ajánlotta nekem. A lényeg a következő:

  • Először nézd meg a tananyag képeit, az alatta lévő szöveget. Nézd meg hogy van-e vastag/dőlt betű , azt olvasd el!
  • Aztán csak pásztázd a szöveget! Ne olvasd!
  • Ahol megáll a szemed, valamelyik szón, tegyél fel rá kérdést! Írd is le! Tedd ezt fejezetenként / leckénként! 2-3 kérdés legyen.
  • Ezek után olvasd el a fejezetet, és próbáld elmondani, vagy gondolattérképet készíteni, és az alapján elmondani. Így kevésbé kalandozol el. 🙂 Hatékony !

  3.  A tanulnivalókból írj egy vázlatot!

  Sokat segít az, ha a sok nyomtatott szövegből, magad készíted el a sajátmagad alkotta vázlatot. Egyrészt ez a te gondolat meneted, úgy tanulod meg , ahogy neked a könnyebb. Másrészt, ha saját magad leírod, akkor már félig meg is tanultad, mert miközben írsz, ezt az agyad rögzíti, és elkezdi megjegyezni.

  4. Emeld ki a kulcsszavakat!

  Lássuk be, sokkal könnyebb kiigazodni a tanulnivalóban, ha tudjuk , hogy mik azok az információk , amiket jó tudni, és feltudjuk építeni a tanulnivalót. Ezért is ajánlom, hogy emeld ki színekkel a kulcsszavakat, fontosabb (tétel)mondatokat! Sokkal könnyebb átlátni az anyagot, a sok egyszínű folyóírás után, ugye? 😀 És még fel is dobják a hangulatunkat, és vidámabban állunk neki a tanulásnak.

  5. Írd meg mindig a házi feladatot!

  Amikor csak lehetett, mindig megírtam a házit. Sok diák azt csinálja , hogy először megírja a házi feladatát, és csak utána tanulja meg az elméletet. Ne kövesd el ezt a hibát! Először tanuld meg , és utána végezd el az írásbelit! 🙂 Sokkal hatékonyabb! 😀

   

  6. Hangosan tanuld az anyagot!

  Sokféle tanulási módszert próbáltam ki, de nekem ez vált be a legeslegjobban, a hangos tanulás. Rájöttem , hogy nem tudok úgy tanulni, hogy magamba / suttogva mondom az anyagot. ( Nem is nagyon jegyeztem meg) Ezért próbáltam ki ezt, ha hangosan mondod az anyagot, az agyad elkezdi  megjegyezni, és hamarabb végzel a tanulással, mint ahogy gondoltad volna.

  7. Időzítő /Stopperóra beállítása

  Őszintén bevallom , hogy mindig gondba voltam az időbeosztás kérdésével. Mindig kibambultam az ablakon, mással foglalkoztam ( amivel nem kellett volna). Mindig kerestem más elfoglaltságot/ kifogást , hogy ne kelljen tanulnom. De rájöttem, hogy ez nekem rossz. Így azt csináltam, hogy adtam egy tantárgynak egy megadott időt , hogy most ennyi idő alatt megtanulom ( pl . 30 perc). Ebben a 30 percben csak tanultam, nem foglalkoztam semmivel. Az elektronikai kütyüimet elraktam a szekrénybe, és csak tanultam, abban a megadott időtartamban. ( Nem baj, ha párszor nem sikerül betartani, nekem se sikerült párszor). Ha nem lenne elég az idő ahhoz a tantárgyhoz, akkor állítsd be megint egy adott időtartamra, és úgy tanulj !

  8. Tarts szünetet!

  Fontos , hogy tartsunk szünetet. Az agyunk 25-30 percig tud intenzíven tanulni/ odafigyelni . Ezért is jó az, ha 25-30 percenként egy 5-10 perces szünetet beiktatunk.

  9. Gondolattérkép

  Ezt főleg vizuális típusúaknak ajánlom, de bárki kipróbálhatja. Egy adott anyagot oszd fel, vagy csoportosítsd és a egy csoporton belül legyenek ott, amik odatartoznak összefüggések. Itt egy ábra, hogy mire gondoltam: (kicsit színes 😀 )

   

   

  10. Nassolj!

  Fontos, hogy tanulás közben is gondoskodjunk a folyadékbevitelről . Ilyenkor a víz, a zöld tea, gyümölcs teák/ levek is segítenek  a tanulás. Ha szeretsz valamit nassolni tanulás közben , akkor a következőket ajánlom neked: dió, mandula, mogyoró, dió, napraforgómag..és egyebek.

   

   

   

   

  Hozzászólások lezárása.